PRESSO Jak przygotować espresso i cappuccino z Presso ROK

Jesteś tutaj:

Pomoc - czyli najczęściej zadawane pytania o ekspres Presso ROK

Pytają użytkownicy naszego Ekspresu.
Odpowiadają Maciej, Andrzej i Krzysztof z Presso ROK.

...a może Ty masz pytanie związane z Presso ROK? Zadaj pytanie korzystając z formularza kontaktowego

Jogi zapytał: Jak odpowiednio rozgrzać "pająka", żeby nie schładzał zaparzanej kawy?

Krzysztof z Presso ROK odpowiada: Dobrze rozgrzany ekspres to jeden z niezbędnych warunków do przygotowania pysznej kawy. Większość ekspresów ciśnieniowych włącza się na kilkanaście-kilkadziesiąt minut przed parzeniem i to wystarcza do poprawnego nagrzania urządzenia. Presso ROK włączyć nie możemy, więc trzeba się tu posłużyć innymi sposobami rozgrzewania. Jakimi? Doskonale opisał to Maciej na blogu we wpisie Rozgrzej swoje Presso ROK

Maciej zapytał: Jak działa Presso ROK? (Jak Presso ROK robi kawę?)

Maciej z Presso ROK odpowiada: Presso ROK działa na takiej samej zasadzie jak tradycyjne ekspresy ciśnieniowe (urządzenie nie jest zaparzaczem, ani kafeterką). Woda pod ciśnieniem (nawet ponad 10Bar) jest przeciskana przez kawę i powstaje espresso. Presso ROK posiada kilka opatentowanych rozwiązań (m.in. specjalny zawór, dzięki któremu woda wpływa do komory z kawą po podniesieniu rączek), dzięki którym możliwe jest uzyskanie wysokiego ciśnienia siłą własnych rąk (i co ważne nie potrzeba do tego dużo wysiłku).

Przemek zapytał: Ile trwa przyrządzenie kawy w Presso ROK?

Maciej z Presso ROK odpowiada: Cały proces przygotowywania kawy trwa mniej więcej tyle co przy zwykłych ekspresach ciśnieniowych i jest do niego bardzo podobny. Dla lepszego efektu przed użyciem warto urządzenie rozgrzać (to samo dotyczy każdego ekspresu ciśnieniowego). Proces rozgrzewania jest tu krótszy niż w zwykłym ekspresie ze względu na prostszą budowę urządzenia i materiał, z którego jest wykonane Presso ROK (aluminiowy szkielet bardzo szybko się nagrzewa do odpowiedniej temperatury). Przygotowanie kawy to idnetyczne kroki jak w wariancie z ekspresem klasycznym (mielenie kawy, ubijanie w filtrze, montowanie filtra do urządzenia), które trwają dokładnie tyle samo. Wyciskanie to również porównywalny czas do ekspresu klasycznego (ok. 25sek.). Presso ROK pozostawia dowolność co do sposobu zagotowania wody (w ekspresie zwykłym robi to zawsze wbudowana grzałka) i od zastowanej metody będzie zależało ile to będzie trwało.

Krystian zapytał: Ile wynosi gwarancja na Presso ROK?

Maciej z Presso ROK odpowiada: Presso ROK jest objęte 12 miesięczną gwarancją. Gwarancja jest realizowana w Koszalinie przez naszą firmę. Wszystkie ekspresy i części zamienne są na miejscu w naszym magazynie i nie ma problemów z ich dostępnością.

Maciej zapytał: Jak dbać o czystość Presso ROK?

Maciej z Presso ROK odpowiada: Utrzymanie Presso ROK w czystości jest bardzo proste. Po każdym użyciu wyrzuć resztki kawy z filtra i umyj go. Co jakiś czas (raz na kilka-kilkanaście kaw) wyciągnij gumowy krążek znajdujący się z dołu urządzenia i przemyj go. Od czasu do czasu możesz przemyć urządzenie wodą z płynem do mycia naczyń. Pamiętaj przy tym tylko, żeby płyn nie dostał się do górnej komory urządzenia. To wszystko ;) Dzięki tym prostym zabiegom bardzo łatwo dbać o czystość i higienę urządzenia gdziekolwiek się jest. Nie ma problemów z odkamienianiem (nagminny problem tradycyjnych ekspresów) czy zapychaniem się elementów.

Krystian zapytał: Z czego Presso ROK jest zrobione?

Maciej z Presso ROK odpowiada: Szkielet urządzenia jest wykonany z wytrzymałego stopu aluminium, specjalnie polerowanego na wysoki połysk. Filtr jest wykonany z chromowanej stali. Cylinder, do którego wlewana jest woda jest wykonany z tworzywa sztucznego. Co ważne Presso ROK nie ma metalowej powłoki. Całość urządzenia to lita bryła aluminium niczym nie pokrywana, tylko polerawana. Jest to o tyle ważne, że nawet w przypadku ewentualnych zadrapań czy uderzeń można sobie samodzielnie urządzenie wypolerować i zawsze może być idealnie błyszczące.

Urszula zapytała: Czy mogę w Presso ROK zrobić zwykłą, tradycyjną kawę?

Maciej z Presso ROK odpowiada: Tak. Podstaw filiżankę z gorącą wodą pod Presso ROK i wyciśnij do niej kawę. Otrzymasz dużą, tradycyjną kawę. Różnica będzie taka, że ta kawa nie będzie miała fusów i będzie bardziej aromatyczna. Nie będzie to taka całkowicie tradycyjna kawa (czyli dwie łyżeczki kawy zalane wodą), ale jeśli jesteś jesteś przyzwyczajony(a) do picia takiej zwykłej, dużej kawy to będzie to odczucie zbliżone.

Paweł zapytał: Ile waży Presso ROK i jakie są jego wymiary?

Maciej z Presso ROK odpowiada: Samo Presso ROK waży 1,5kg (z zamontowanym filtrem 1,7kg). Karton z całym zestawem Presso ROK waży 2,4kg. W najwyższym punkcie Presso ROK ma dokładnie 30cm wysokości. Ze złożonymi ramionami Presso ROK jest szerokie na 21 cm (po rozłożeniu ramion 47cm). Podstawa ma 13cm głębokości.

Cezariusz zapytał: Czy kobieta da radę wycisnąć kawę z Presso ROK?

Maciej z Presso ROK odpowiada: Oczywiście. Siła z jaką trzeba wyciskać kawę zależy bezpośrednio od stopnia zmielenia kawy. Przy standardowym mieleniu (tak jak do zwykłych ekspresów ciśnieniowych) nie ma żadnego problemu z wyciskaniem zarówno dla kobiety jak i mężczyzny. Opór przy wyciskaniu jest wyczuwalny (ciśnienie jest wytwarzane ręcznie), ale poradzi sobie z nim nawet dziecko. Jeśli kawy nie da się wycisnąć nawet przy użyciu dużej ilości siły to użyj po prostu kawy grubiej zmielonej.

Krystian zapytał: Jaką kawę mogę przygotować w Presso ROK?

Maciej z Presso ROK odpowiada: Należy pamiętać, że Presso ROK robi espresso, a mając dobre espresso.. droga do innych kawowych "wynalazków" wolna ;) W zasadzie każdą kawę można przygotować w Presso ROK, wykorzystując espresso jako bazę. Może to być zarówno cappuccino czy latte, czy bardziej wymyślna kawa po Irlandzku. Nie ma tu ograniczeń. Więcej na temat na naszym blogu we wpisie o kawach z presso ROK.

Jesteś zainteresowany(-a) ekspresem Presso ROK? Chciał(a)byś kupić? sprzedawać? używać?

skontaktuj się z nami

Co zawiera zestaw Presso ROK?

Zestaw Presso ROK zawiera wszystkie niezbędne elementy do przyrządzenia w domowych warunkach cappuccino. Sprawdź co wchodzi w skład zestawu Presso ROK

Zestaw do kawy Presso ROK

Dowiedz się więcej o Presso ROK i kawie z naszego bloga

Nasz firmowy blog to miejsce, gdzie regularnie opisujemy nasze doświadczenia z Presso ROK. Jest on aktualizowany kilka razy w miesiącu i oprócz wskazówek dotyczących naszego urządzenia piszemy tam również o kawie ogólnie. Poniżej przykładowe wpisy, zapraszamy do czytania i komentowania.

© 2008-2015 Presso ROK Polska | blog firmowy | biuro@presso-polska.pl

Presso ROK Polska z siedzibą w Warszawie, ul Międzynarodowa 64/34 to jedyny oficjalny dystrybutur Ekspresu Presso ROK na terenie Polski.
Logo i nazwa Presso ROK jest własnością producenta presso.co.uk

Wykonanie strony www strony internetowe Koszalin

Ta strona używa plików cookies w celu poprawnego działania i zgodnie z polityką prywatności. Możesz zmienić warunki przechowywania lub dostępu do tych plików w Twojej przeglądarce. zamknij